OPINA ve Mobilite Haberleri için Kaynağınız
7 dakikalık okuma süresi
Değerli OPINA Üyeleri,
Açık İnovasyon Otonom Araç Geliştirme ve Test Platformu OPINA ile birlikte kamu ve özel mobilite sektörlerine dair heyecan verici haberlere ulaşabileceğiniz OPINA haber bülteninin ikinci sayısına hoş geldiniz.
Geçtiğimiz Altı Ay ve Güncel Gelişmeler
Driver in the Loop Sistemi Kullanıma Hazır!
OPINA Platformu her geçen gün büyüyor. Simülasyon ekipmanlarının ardından, Driver in the Loop araç sürüş simülatörü 09 Mart 2022 tarihinde İstanbul Okan Üniversitesi'ne geldi! Ekipman, karmaşık araç dinamiği sistemlerini, ADAS'ı ve otonom yazılım bileşenlerini bir simülatör ortamında değerlendirmek için tasarlanmış olup gerçek dünya benzeri yol, trafik ve test pisti ortamında araç sürmeye yönelik ortam yaratmakta. Simülatör, yeni araç dinamiklerinin, yazılım bileşenleri kıyaslama analizinin, güvenliğin ve direksiyon sistemlerinin laboratuvar ortamında değerlendirilmesini sağlamakta. IPG TruckMaker, tam araç gövdesi, VR gözlükleri, veya 6 eksenli hareketler ile 360 derecelik ekrana sahip üç bilgisayar ekranı yardımı ile çeşitli standart endüstriyel senaryoları simüle etmeye yönelik oldukça geniş bir kapasiteye sahip.
Çalıştaylar
Geleceğin Teknolojileri OPINA Çalıştayı
Üçüncü OPINA çalıştayı 23 Şubat 2022 tarihinde çevrimiçi olarak gerçekleşti. Çalıştay, Haberleşen Otonom Araçlar (CAV), Gelişmiş Sürücü Destek Sistemleri (ADAS) ve Bağlantılı Otonom Mobilite (CCAM) teknolojisi alanında çalışan toplulukları bir kez daha bir araya getirdi. Geleceğin Teknolojileri OPINA Çalıştayı, Avrupa Komisyonu ve Bağlantılı Otonom Mobilite Derneği’nden (CCAM) uluslararası tematik konuşmacılara, bunun yanı sıra öğleden sonra gerçekleşen çalıştay oturumları ile alanda çalışan potansiyel kullanıcıların beklentilerinin belirlenmesine, OPINA Platformu ve Kümelenmesi kapsamında verilecek hizmetlerin detaylandırılmasına ışık tuttu.
Tematik OPINA çalıştayları devam edecek, https://www.opinaproject.com/tr/bize-katilin/ adresinden veri tabanımıza katılarak yerinizi şimdiden ayırtmayı unutmayın.
Katılım Sağladığımız Zirveler
Uluslararası Akıllı Ulaşım Sistemleri Zirvesi 09-10 Mart 2022
Türkiye Akıllı Ulaşım Sistemleri Derneği tarafından kâr amacı gütmeden düzenlenen SUMMITS Türkiye, akıllı hareketlilik ve ulaşımın dijitalleşmesi alanındaki en kapsamlı ve zengin içerikli etkinlik aynı zamanda bu alanda dünyaya açılan bir kapı. Zirveye sektörde sinerji ve uluslararası iş birlikleri sağlamayı hedefleyen önemli kamu ve özel sektör temsilcileri katılım sağladı. Etkinlikte ülkemizde AUS (Akıllı Ulaşım Sistemleri) alanında öne çıkan projeler sergilenme fırsatı buldu, aynı zamanda start-up’lar sektör uzmanlarıyla buluşma ve görüş alışverişinde bulunma fırsatı yakaladı.
OPINA Projesi olarak 09-10 Mart 2022’de düzenlenen bu zirveye standımızla katılım sağladık, Bağlantılı Otonom Hareketlilik (CCAM) ve Akıllı Ulaşım Sistemleri alanında standımızı ziyaret eden katılımcılarımıza iki gün boyunca OPINA Platformu ve Kümelenmesi ile ilgili bilgi verdik. Yeni bağlantılarımızla Platform ve Kümelenmemizin git gide büyüyeceğine eminiz.
Toplantılar ve Ziyaretler
Renault ile Görüşmemiz
18 Ocak 2022’de Renault ile yapılan görüşmede OPINA Platformu'nun açılmasıyla gerçekleşecek iş birlikleri hakkında görüş alışverişlerinde bulunuldu. İş birliklerinden ana başlıklar ise karbon ayak izi üstüne gerçekleşebilecek çalışmalar, Horizon Europe Projelerine yönelik gerçekleştirilebilecek ortaklıklar, Büyük Veri Analizine yönelik iş birlikleri ve elektrikli araç enerji/batarya yönetim sistemi gibi konularda OPINA’nın destekleri oldu. Toplantıya Renault yetkilileri, İstanbul Okan Üniversitesi OPINA temsilcileri ve OPINA Teknik Destek Ekibi katılım sağladı.
Vestel ile Bir Araya Geldik!
Vestel OPINA’yı 21 Mart 2022 tarihinde İstanbul Okan Üniversitesi’nde ziyaret etti. Ziyaret kapsamında, akıllı yenilenebilir enerji yönetim sistemine yönelik çalışmalar, akıllı ulaşım ile ilgili, akıllı kavşak ve akıllı park gibi uygulamalar, gerçek zamanlı testler, İstanbul Okan Üniversitesi patentlerine yönelik “Patent Tabanlı Teknoloji Transferi Destekleme Çağrısı” kapsamında geliştirilebilecek projeler, platformun deneme aşamalarında geliştirilebilecek iş birlikleri konuşuldu. Toplantıya Vestel, Ar-Ge Genel Müdür Yardımcısı Burak Savak, Otomotiv Grup Müdürü Gökhan İşler, Otomotiv Sistem Tasarım Müdürü Levent Tüzün, İstanbul Okan Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Semih Bilgen, Makine/Otomotiv Mühendisliği Bölümleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan B. Alankuş ve OPINA Teknik Destek Ekibi katılım sağladı.
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut OPINA’yı Ziyaret Etti
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve Delegasyon temsilcileri 09 Mart 2022 tarihinde OPINA Platform Hizmetleri ve Kümelenmesi hakkında bilgi almak, Proje’nin yürütücüsü ve proje ekibi ile tanışmak amacıyla İstanbul Okan Üniversitesi’ni ziyaret etti.
Rektörlük makamında Rektör Prof. Dr. Mustafa Koçak ile yapılan görüşme ile başlayan ziyarette OPINA Projesinin içinde bulunduğu gelişme evresindeki olanakları detaylı tanıtım videoları ve laboratuvarda yapılan sunumlar ile Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu'na tanıtıldı.
Gerçekleşen toplantılara, Prof. Dr. Semih Bilgen (OPINA İstanbul Okan Üniversitesi Üst Düzey Temsilcisi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı), Prof. Dr. Orhan B. Alankuş, (OPINA Operasyon Koordinasyon Birimi Direktörü, Makine/Otomotiv Mühendisliği Bölümleri Öğretim Üyesi), Prof.Dr. Nejat Tuncay, Prof. Dr Tevfik Akgün, Doç Dr. Cihan Kıvanç ile üniversite uzmanları ve OPINA Projesi teknik destek ekibi katıldı.
Hollanda Büyükelçisi Marjanne de Kwaasteniet OPINA’yı İstanbul Okan Üniversitesi’nde Ziyaret Etti
Açık İnovasyon Otonom Araç Geliştirme ve Test Platformu OPINA’nın Platform hizmetlerinin açılması için hazırlıklar tüm hızıyla devam ederken, uluslararası bilim ve teknoloji çevrelerinin ilgisinin projeye yöneldiği görülüyor.
3 Mart 2022 tarihinde Hollanda Büyükelçisi Marjanne de Kwasteniet, İstanbul Başkonsolosu Arjen Uijterlinde ve İnovasyon Ataşesi Rory Nuijens OPINA Platform Hizmetleri ve Kümelenmesi hakkında bilgi almak amacıyla istanbul Okan Üniversitesi’ni ziyaret etti.
Ziyarette, OPINA Platform Hizmetleri Prof. Dr. Semih Bilgen (OPINA İstanbul Okan Üniversitesi Üst Düzey Temsilcisi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı) ve Prof. Dr. Orhan B. Alankuş, (OPINA Operasyon Koordinasyon Birimi Direktörü, Makine/Otomotiv Mühendisliği Bölümleri Öğretim Üyesi) tarafından anlatıldı, sonrasında üniversite yetkilileri ve Proje teknik yardım ekibi, OPINA laboratuvarı ve yapılan çalışmalar ile kurulmakta olan altyapı üzerinden sunulacak hizmetler hakkında bilgi verdiler.
Ziyaret sonrasında misafirler, İstanbul Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan tarafından akşam yemeğinde misafir edildi.
Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) OPINA’yı Ziyaret Etti
OPINA Projesi'nin ortakları arasında bulunan TAYSAD (Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği) OPINA’yı İstanbul Okan Üniversitesi’nde 23 Mart 2022 tarihinde ziyaret etti.
Ziyarette, OPINA Projesi kapsamındaki son gelişmeler ve ilerlemeler TAYSAD temsilcileri ile paylaşıldı. Proje kapsamında geliştirilecek iş birlikleri değerlendirildi, örnek vaka çalışmaları kapsamında gerçekleştirilecek etkinlikler planlandı ve TAYSAD üyelerinin OPINA’ya destek ve katılımı planlandı.
Ziyarete TAYSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Berke Ercan, Otomotiv Teknoloji Platformu OTEP Başkanı Ernur Mutlu, InfoTRON Yönetim Kurulu Başkanı Burak Pekcan, İstanbul Okan Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Semih Bilgen, Makine/Otomotiv Mühendisliği Bölümleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan B. Alankuş, Prof.Dr. Nejat Tuncay, Prof. Dr Tevfik Akgün ve OPINA Teknik Destek Ekibi katılım sağladı.
İstanbul Okan Üniversitesi BIGG STEP Programı
TÜBİTAK, BiGG ile “Akıllı Ulaşım”, “Sağlık ve İyi Yaşam” tematik alanlarında, girişimcilerin iş fikirlerini hayata geçirmesi için 450 Bin TL destek veriyor!
İstanbul Okan Üniversitesi ise BIGG STEP adı ile, “Akıllı Ulaşım” ve “Sağlık ve İyi Yaşam” tematik alanlarında, TÜBITAK 1512 Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı Uygulayıcı Kuruluşları arasında yer alıyor.
BIGG STEP Program’ına “Akıllı Ulaşım” temasıyla kabul gören girişimciler, aynı zamanda OPINA Projesi ile kurulacak alt yapı ve Türkiye’de Okan Üniversitesi’nin tek üyesi olduğu ERTICO- Akıllı Ulaşım Sistemi Ağları (ITS Europe), EGVIA-The European Green Vehicles Initiative Association, BEPA-Batteries European Partnership Association ve CCAM- European Partnership on Cooperative Connected and Automated Mobility ağlarına güçlü uluslararası ortaklar ve paydaşlarla ulaşma imkanı sağlayacak.
Programa, teknoloji odaklı iş fikrine sahip, Öğrenci, Akademisyen, Sanayi Çalışanı olarak, kendi girişimini kurma konusunda istekli, TÜBİTAK 1512 Teknogirişim Sermaye Desteği Programı BİGG çağrısında belirtilen nitelikleri taşıyan herkes başvurabiliyor.
BIGG-STEP çağrıları 6 Mayıs 2022'de sona erecek, ancak yeni çağrılar devam edecek
Önümüzdeki Etkinlikler!
ADAS & Otonom Araç Teknoloji Fuarındayız!
ADAS (Gelişmiş Sürücü Destek Sistemleri) ve Otonom Araç Teknoloji Fuarı, 21-23 Haziran 2022 tarihleri arasında Avrupa'nın en etkili otomotiv inovasyon, araştırma ve geliştirme merkezi olan Stuttgart, Almanya'da gerçekleşecek!
OPINA, Fuar'a standlı katılım sağlayacak olup İstanbul Okan Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Semih Bilgen konferans programında konuk konuşmacı olarak yer alacak.
OPINA Platform Hizmetleri ve OPINA Kümesi hakkında daha fazla bilgi için 6536 numaralı standımızda bizi ziyaret edebilirsiniz.
OPINA'nın dördüncü çalıştayı 2022 Temmuz'da gerçekleştirilecek. Ayrıntılar çok yakında www.opinaproject.com'da.
Ortak Projelerimizden Haberler
Heyecan verici mobilite haberlerini bulabileceğiniz Reciprocity Projesi'nin üçüncü haber bülteni yayında bültene ulaşmak için linketıklayın!
MODALES Projesi
MODALES, araç emisyonlarını üç ana kaynakta (güç aktarma organı, fren aşınması ve lastik aşınması) önemli ölçüde azaltmak için dört temel alanda (Sürücü, Donanım İyileştirmeleri, EOBD ve Muayene) yenilikçi ve tamamlayıcı çözümler araştırarak, geliştirerek ve test ederek düşük emisyon uygulamalarını destekleyen ve yüksek emisyonlu davranışları kontrol altına alma bakımından ele almaya yönelik olan kullanıcı merkezli bir yaklaşım önermektedir.
MODALES'in vizyonu, düşük emisyonlu sürüşün benimsenmesini ve uygun bakımın seçimini teşvik ederek karayolu taşıtlarından kaynaklanan hava kirliliğini önemli ölçüde azaltmaktır.
OPINA Platformu ve Kümelenmesi ile ilgili gerçek zamanlı güncellemelerin yanı sıra AV, ADAS ve CCAM sektörüne ilişkin gelecek etkinlikler ve öne çıkanlar için sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.
Herhangi bir soru veya yorumunuz için DM göndermekten veya yorum yapmaktan çekinmeyin. Çevrenizle ve iş arkadaşlarınızla bizi paylaşın!
OPINA'yı Takip Edin ve Sohbete Katılın!
OPINA, Eylem 2: Bilim, Teknoloji ve Yenilik (BTY) Faaliyetleri ve Konu 2.1: Araştırma ve Geliştirme için AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) II bütçesi kapsamında Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmekte ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Okan Üniversitesi ile Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında uygulanmaktadır.
Bu yayın Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin mali desteğiyle hazırlanmıştır. Bu yayının içeriğinden yalnızca WYG Türkiye liderliğindeki Konsorsiyum sorumludur, Avrupa Birliği’nin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin görüşlerini yansıtmamaktadır.